Nyromantikken

Denne perioden var en nyere versjon av romantikken som varte fra 1890 til 1905.  Man kan også se perioden som en reaksjon mot all politikken, fornuften og samfunnsproblemene etter realismen og naturalismen. Nyromantikken handlet om å sette følelser og fantasi foran fornuft og kunnskap. Folkedikting var også en sjanger som fikk mye oppmerksomhet.

Lyrikken preget forfatterne sine verk betydelig. Forfatterne som hadde en viktig rolle i nyromantikken var Nils Collet Vogt, Sigbjørn Obstfelder og Knut Hamsun.

 

Knut Hamsun en av norges fremste romanforfattere i Norge gjennom tidene og gjorde stor sukses, spesielt med ungdomsromanen ?sult? fra 1890. Han skrev også noen kjærlighetsromaner som Pan fra 1894 og Victoria fra 1898


 Utdrag fra romanen Pan  s. 18?19

«Det begynte å bli ingen nat, solen dukket så vidt skiven ned i havet og kom så op igjen, rød fornyet, som om den hadde været nede og drukket. Hvor det kunde gå mig forunderlig om nætterne; ingen menneske tror det. Sat Pan i et træ og så på mig hvorledes jeg vilde bære mig ad? Og var hans mave åpen, og var han således sammenkrøpen at han sat som om han drak av sin egen mave? Men alt dette gjorde han bare for å skule og holde øie med mig og hele træet rystet av hans tause latter når han så at alle mine tanker løp av med mig. Det pustet overalt i skogen. Dyr snuste, fugler kaldte på hverandre, deres signaler fyldte luften. Og det var oldenborrens flyveår, dens svirren blandet sig med natsommerfuglenes, det lød som hvisken fre, og hvisken tilbake rundt omkring i skogen. Hvor der var meget å høre. Jeg sov ikke i tre nætter, jeg tenkte på Diderik og Iselin.»


Her er det tydelig at verket er skrevet i nyromantikken, For Pan handler jo om akkurat det nyromantikken dreide seg om, nemmelig kjærligheten og følelsene som tok overhånd. 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kategorier

Arkiv

hits